18.07.2019: Video Statuie de nobil dac

Prezentarea video a statuii realizate și amplasarea acesteia la Muzeul Național de Istorie a României. Materialul prezintă încununarea eforturilor întreprinse de echipa Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC).

https://www.youtube.com/watch?v=032pmJfPUd8  

--- 

15.07.2019: Interviu video Antena 3

În emisiune este istoricul dr. Leonard Velcescu, al cărui studiu a stat la baza ideii executării statuii. Acesta vorbește despre importanța identitară pentru români de a avea o copie a unei statui antice dacice din Forumul Roman, despre evoluția și materializarea proiectului. O notă importantă este făcută în primele minute ale emisiunii și anume realizarea statuii de nobil dac din Florența. Aceasta a devenit realitate prin fonduri private, grație implicării Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC).

https://a1.ro/video/antena-3/eroul-zilei/prima-statuie-a-unui-dac-in-romania-id885524.html

--- 

08.07.2019 – Interviu Trinitas TV

Președintele de onoare al AICC, dr. Leonard Velcescu prezintă importanța statuii în context antic și actual, realizarea acesteia, până la momentul amplasării acesteia la Muzeul Național de Istorie a României.

https://www.youtube.com/watch?v=fY1HZlPRI00 

 --- 

05.07.2019: Articol I explore

Prezentarea statuii de nobil dac din punct de vedere istoric, precum și importanța pentru bucureșteni, monumentul ocupând un loc important pentru identitatea națională românească în context european.

http://www.iexplore.ro/statui-de-daci/

 --- 

03.07.2019: Articol Evenimentul Istoric

Articolul documentar „Chipul lui Decebal a apărut la București! Identificarea personajului care a fost, acum 200 de ani, model pentru pentru statuia de nobil dac” descrie contextul istoric în care au fost realizate statuile de daci din Forumul Traian; importanța statuii de nobil dac din Florența al cărei chip îl poate reprezenta pe regele dac, precum și modul în care monumentul a fost realizat cu implicarea echipei Asociației Identitate Culturală Contemporană.

https://evenimentulistoric.ro/chipul-lui-decebal-a-aparut-la-bucuresti-identificarea-personaju.html

 --- 

28.06.2019:  Reportaj Radio România Internațional

Reportaj cu Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Național de Istorie a României despre eforturile Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) de a amplasa statuia de nobil dac în incinta muzeului.

https://www.rri.ro/ro_ro/un_dac_se_intoarce_acasa-2601134

 --- 

27.06.2019: Comunicat de presă Agerpres

Comunicatul de presă publicat după dezvelirea copiei statuii de nobil dac din Florența, prin afirmațiile vorbitorilor la eveniment, surprinde importanța realizării monumentului pentru identitatea românească națională în context european.

https://www.agerpres.ro/comunicate/2019/06/27/comunicat-de-presa-asociatia-identitate-culturala-contemporana--332744

 --- 

25.06.2019: Știrile TVR

În ziua dezvelirii copiei statuii de nobil dac la Muzeul Național de Istorie a Românie, TVR difuzează știrea „Prima statuie a unui dac, la Bucureşti. Monumentul este o copie 3D a dacului din Giardino di Boboli din Florenţa” care prezintă importanța istorică a statuii.

http://stiri.tvr.ro/prima-statuie-a-unui-dac-la-bucuresti-monumentul-este-o-copie-3d-a-dacului-din-giardino-di-boboli-din-florenta_846952.html#view

---  

25.06.2019: Știre Curierul Național

Știrea anunță evenimentul de amplasare a replicii statuii de nobil dac din Florența la Muzeul Național de Istorie a României.

https://www.curierulnational.ro/un-nobil-dac-inalt-de-25-metri-la-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/

 --- 

17.06.2019: Articol Bucureștii Vechi și Noi

Articolul prezintă importanța realizării copiei unei statui antice din Forumul lui Traian. De asemenea este descrisă implicarea echipei și o succintă prezentare a proiectelor „Statui de daci” pe care Asociația Identitate Culturală Contemporană le-a derulat în timp pentru ca românii să își reamintească originea, identitatea. 

https://www.bucurestiivechisinoi.ro/2019/06/statuie-de-nobil-dac-in-bucuresti/

 --- 

10.05.2019: Articol Revista Cultura

Articolul descrie în detaliu etapele realizării copiei statuii de nobil dac din Florența, tehnologia și eforturile întreprinse, astfel încât acest monument să respecte o fidelitate de aproape 100% față de original. De asemenea, se menționează traseul pe care statuia îl va avea, precum și amplasarea finală în Bulevardul Dacia.

https://revistacultura.ro/2019/un-dac-3d-itinerariu-din-roma-catre-bulevardul-dacia/

 --- 

01.03.2019: Prezentarea proiectului de către Galeria Pietro Bazzanti& Figlio

Galeria Bazzanti prezintă modul în care s-a desfășurat proiectul, metodele și evoluția în realizarea sculpturii.

https://www.galleriabazzanti.it/en/replica-dace-pileatus-boboli/

 --- 

19.11.2018: Bust de dac - Aeroportul Avram Iancu din Cluj 

Luni, 19 noiembrie 2018, ora 12.00, Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) în parteneriat cu Asociația de Promovare a Activităților Cultural-Științifice Susținem Valorile și Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj au organizat evenimentul „România 100. Simboluri identitare. Portrete de daci și romani”.

În cadrul evenimentului a avut loc momentul dezvelirii bustul regelui dacilor, Decebal, opera fiind a sculptorului Ioan Bolocan.

https://www.monitorulcj.ro/actualitate/67227-bust-al-regelui-decebal-dezvelit-pe-aeroportul-international-cluj-istoric-romania-de-astazi-nu-mai-este-nici-ca-marime-nici-ca-prestigiu-la-nivelul-celei-de-acum-100-de-ani

 --- 

19.11.2018: Articol Agerpres

În contextul anului Centenar, articolul prezintă evenimentul de dezvelire a statuii regelui Decebal la Aeroportul Internațional Avram Iancu.

https://www.agerpres.ro/cultura-media/2018/11/19/centenarulmariiuniri-cluj-bust-al-regelui-decebal-dezvelit-pe-aeroportul-avram-iancu--213113

 --- 

19.11.2018: Articol Adevărul

Articolul „Oraşul din România care are în aeroport un bust cu regele Decebal” prezintă dezvelirea bustului regelui Decebal, eveniment organizat de către Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Asociaţia Identitate Culturală Contemporană şi Asociaţia de promovare a activităţilor cultural-ştiinţifice Susţinem Valorile.

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/orasul-romania-aeroport-bust-regele-decebal-1_5bf2f41edf52022f759d1f40/index.html

 --- 

19.11.2018: Articol ZIUA de CLUJ

Știre amplă (text, galerie foto și video) prezentând evenimentul de dezvelire a bustului regelui Decebal în Aeroportul Internațional din Cluj Napoca.

https://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/o-statuie-a-regelui-decebal-a-fost-amplasata-in-incinta-aeroportului-din-cluj--180023.html

 --- 

19.11.2018: Articol Cluj Capital

Articolul prezintă proiectul  „România 100. Simboluri identitare. Portrete de daci și romani” și importanța dezvelirii statui regelui Decebal în Aeroportul Internațional Avram Iancu.

https://clujcapitala.ro/2018/11/cluj-s-a-inaugurat-statuia-lui-decebal-in-aeroport-dezvelirea-bustului-regelui-decebal-la-aeroportul-international-cluj-in-anul-centenarului-reprezinta/

 --- 

19.11.2018: Articol Transilvania Reporter

Articolul prezintă evenimentul „România 100. Simboluri identitare. Portrete de daci şi romani”, organizat de aeroportul Avram Iancu în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, AICC şi Asociaţia de promovare a activităţilor cultural ştiinţifice Susţinem Valorile.

http://transilvaniareporter.ro/actualitate/decebal-a-aterizat-pe-avram-iancu/

 --- 

19.11.2018: Articol Bună Ziua Cluj

Articol dedicat dezvelirii bustului regelui Decebal la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj

http://www.bzc.ro/dezvelirea-bustului-regelui-decebal-la-aeroportul-international-avram-iancu-cluj-62345

 --- 

18.05.2018: Articol România TV

Articol privind finalizarea copiei statuii de nobil dac și informare asupra intenției Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) de a o dona statului român:

https://www.romaniatv.net/statul-roman-intra-in-posesia-unei-replici-dupa-o-statuie-antica-de-nobil-dac-din-florenta_420591.html

 --- 

24.12.2017: Articol Magna News

Articol privind inițiativa Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) importanța statuii pentru identitatea națională în context european, evoluția realizării monumentului, precum și intenția asociației de a dona statuia Statului român și comunității bucureștene:

https://magnanews.ro/2017/12/o-statuie-de-nobil-dac-de-la-anul-117-va-fi-amplasata-parcul-izvor/

 --- 

14.09.2017: Articol Active News

Articolul „Expoziție cu statui de daci pe Aeroportul internațional Otopeni” prezintă evenimentul de dezvelire a statuii de nobil dac, care subliniază scopul identitar al evenimentului.

https://www.activenews.ro/stiri-locale/Expozitie-cu-statui-de-DACI-pe-Aeroportul-international-Otopeni-146079

  --- 

13.09.2017: Bust de dac – Aeroportul din București

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti au organizat miercuri, 13 septembrie 2017, expoziția „ORIGINI”, care își propune să aducă în atenţia pasagerilor valori ale istoriei antice românești, prin prezentarea unor episoade reprezentative pentru relațiile dintre daci și romani. 

Evenimentul a fost încununat de momentul dezvelirii statuii Bust de nobil dac, opera sculptorului Ioan Bolocan. Dezvelirea monumentului are menirea de a evidenția pentru pasagerii aeroportului identitatea națională românească în context european și internațional.

http://www.bucharestairports.ro/cnab/ro/evenimente/bust-de-nobil-dac

 ---  

13.09.2017: Articol BoardingPass.ro

Comunicarea oficială a evenimentului de dezvelire a Bustului de nobil dac în Aeroportul Internațional Henri Coandă.

https://boardingpass.ro/statuie-bust-de-dac-in-aeroportul-otopeni/

  --- 

13.09.2017: Articol B1

Subtitlul „DACII au invadat aeroportul "Henri Coandă"! Ce fac discipolii lui Decebal la Otopeni” postul de televiziune prezintă statuia bustului de nobil dac și expoziția foto, precum și scopul identitar al evenimentului ce a avut loc în aceeași zi la Aeroportul Henri Coandă.

https://www.b1.ro/stiri/eveniment/dacii-au-invadat-aeroportul-henri-coanda-ce-fac-discipolii-lui-decebal-la-otopeni-foto-198370.html

  --- 

12.09.2017: Articol Realitatea.net

Postul de televiziune Realitatea TV anunță dezvelirea bustului de nobil dac în Aeroportul Henri Coandă. Titlul știrii pre-eveniment este „Bust de nobil dac”, statuia-surpriză care apare în Aeroportul Otopeni.

https://www.realitatea.net/bust-de-nobil-dac-statuia-surpriza-din-aeroportul-otopeni_2102396.html

  --- 

15.06.2017 - 16.06.2017: Simpozion Internațional Drobeta Turnul Severin

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) a participat la Simpozionul Internațional „Drobeta. Archaeology and History”, organizat de secția Arheologie-Istorie a Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin în perioada 15-16 iunie 2017.
Mai multe

   --- 

24.03.2017: Articol Libertatea

Articol dedicat proiectului „Statui de Daci”:

https://www.libertatea.ro/stiri/exclusiv-premiera-la-centenarul-unirii-o-statuie-de-nobil-dac-veche-1-900-de-ani-va-fi-amplasata-parcul-izvor-1784451

   --- 

21.10.2016: reportaj TVR Cluj

Prezentarea expoziției de fotografie care a cuprins imagini cu toate statuile de daci răspândite în întreaga lume care a avut loc la Parlamentul European. Monumentele au fost realizate în timpul domniei împăratului Traian. Expoziția care a durat trei zile are la bază lucrarea dr. Leonard Velcescu, autorul lucrării „Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică”.

https://www.youtube.com/watch?v=Hdw4xrWWPl0

   --- 

19.10.2016: Expoziție „Statui antice de daci în muzeele lumii” la Parlamentul European

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) împreună cu Parlamentul European și Revista Historia au organizat expoziția de fotografii „Statui antice de daci în muzeele lumii”.

Evenimentul s-a desfășurat la Parlamentul European sub patronajul domnului Marian-Jean Marinescu, europarlamentar și vicepreședinte al Parlamentului European. Expoziția care a durat trei zile are la bază lucrarea dr. Leonard Velcescu, autorul lucrării „Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică”.

https://www.youtube.com/watch?v=Hdw4xrWWPl0

   --- 

31.05.2016: Interviu Radio România Actualități

Interviu Radio România Actualități Urmând întrebarea ”Voi cum vă protejați amintirea strămoșilor?”, urmăriți intervențiile istoricului Leonard Velcescu și a domnilor Florin Pîrlea (AICC) și Silviu Popescu (ICR Paris), legate de importanța ”Statuilor de daci” ca repere identitare culturale.

   --- 

27.05.2016: Conferința „Statui antice de daci în muzeele lumii” la Paris

ICR Paris și Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) au organizat vineri, 27 mai 2016, conferința Statui antice de daci în muzeele lumii”. Evenimentul a avut ca punct de pornire volumul Dacii în sculptura romană: studiu de iconografie antică”, semnat de dr. Leonard Velcescu și apărut la Editura Academiei Române, în anul 2015.

În cadrul aceluiași eveniment a fost prezentat publicului proiectul online statuidedaci.ro, constând în website și aplicație mobilă.

https://www.icr.ro/roma/conferinta-statui-antice-de-daci-in-muzeele-lumii-la-paris

   --- 

25.09.2015: Interviu "Adevărul Live"

Dr. Leonard Velcescu, autorul lucrării "Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică" și Florin Pîrlea, președintele AICC, au fost invitați la "Adevărul Live", unde au discutat despre proiectul Statui de daci. 
http://adevarul.ro

   --- 

10.03.2015: Articol BZI.ro

Prezentarea Asociației Identitate Culturală Contemporană (AICC) și intenția acesteia de a realiza o copie a statuii unui nobil dac, amplasată în parcul Giardino di Boboli, Florența.

https://cultural.bzi.ro/apreciat-in-italia-inexistent-in-romania-decebal-va-avea-o-statuie-in-capitala-26830

   --- 

22.11.2014: "Prin Ţara Zânelor"

Poveşti şi legende, educaţie şi ştiinţă, într-un cuvânt cunoaştere. Cunoaşterea este, de fapt, numitorul comun pentru documentarele speciale realizate în cadrul serialului "Prin ţara zânelor".
http://tvrplus.ro

  --- 

05.08.2014: Interviu "Libertatea"

Interviu cu Leonard Velcescu, pe tema proiectului "Statui de Daci": 
http://libertatea.ro

  --- 

17.05.2014: Articol "Libertatea"

Articol dedicat proiectului "Statui de Daci": 
http://libertatea.ro

  --- 

17.02.2014: I Like IT - PRO TV

Florin Pîrlea şi Răzvan Lazăr (Gemini Solutions) au fost invitaţi la emisiunea lui George Buhnici, unde au vorbit despre aplicaţia mobilă "Statui de Daci". 
http://yoda.ro

  --- 

28.06.2013: Historia Special

Numărul 3 al revistei a fost dedicat istoriei antice a Romȃniei şi a fost realizat cu colaborarea echipei AICC, ȋn special a preşedintelui de onoare Leonard Velcescu. 
http://historia.ro

  --- 

24.05.2013: Articol Agerpres

Agenția de presă dedică un vast articol galei aniversare dedicate Columnei lui Traian, organizate de AICC. 
http://agerpres.ro

  --- 

10.06.2012: TVR Cultural

Episodul "Mărturii despre Daci" din seria de documentare „Înţelepciune şi tradiţie", realizată de Radu Dănilă la TVR Cultural, l-a avut ca invitat pe dr. Leonard Velcescu. 
http://vimeo.com

  ---