Hermitage Museum (Государственный Эрмитаж) / 2, Dvortsovaya Ploshchad (Dvortsovaya Square), 190000, Sankt Petersburg / hermitagemuseum.org

Bust de Dac (Pileatus), nr. inv. A 247

Locul descoperirii: a fost descoperit către anul 1855, în fundațiile care ating Forul lui Traian. Mai întâi a făcut parte pentru o scurtă perioadă din colecția Campana de la Roma, pe urmă el a fost achiziționat în anul 1861 de Imperiul țarist, din voința lui Alexandru II și se află astăzi păstrat în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg (nr. inv. A 247, fost nr. 51).

Material: marmură albă.

Dimensiuni: înălțimea totală a sculpturii (fără piciorul - suport) este de 0.94 m (bustul, capul și pileusul), capul singur (de la barbă până în varful pileusului) măsoară 0.66 m.

Starea de conservare: destul de bună. Capul este antic, pieptul și draperia sunt moderne (restituite în stuc). Personajul reprezentat este un bărbat bărbos de o anumita vârsta, îmbrăcat cu costumul tradițional dac. Figura nobilului dac apare impozantă, demnă, privirea pătrunzătoare. Capul este acoperit cu obișnuitul pileus, purtat numai de nobilii daci. Nasul, buzele, părţi ale urechilor, regiuni din barbă, partea stângă a frunții, sprânceana stângă, o parte din figură (regiunea zigomatică), sunt rotunde. Bustul se reprezintă acoperit cu un mantou fixat pe umărul drept cu ajutorul unei fibule rotunde. Sculptura este de o foarte bună calitate artistică și iconografică.

Datare: începutul sec. II d.Hr. Felul de a reprezenta sprâncenele printr-o serie de linii și meșele de păr (la niv. bărbii) separate prin adâncituri sinuoase sunt caracteristici care trimit la perioada artei între sfârșitul domniei lui Traian și prima perioadă a epocii lui Hadrian.

Tipologie: nobil dac - Pileatus


 

Bust de Dac (Pileatus), nr. inv. A 248

Locul descoperirii: a fost descoperit către anul 1855, în fundațiile care ating Forul lui Traian. Prima dată a făcut parte pentru un scurt timp din colecția Campana de la Roma, pe urmă bustul a fost achiziționat în anul 1861 de Imperiul țarist, din voința lui Alexandru II și se află astăzi păstrat în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg (nr. inv. A 248).

Material: marmură de Carara.

Dimensiuni: h 0,99 m ; partea antică, capul = 0,598 m de înalt.

Starea de conservare: numai capul este antic. Partea toracică (în gips) este modernă. Nasul, sprâncenele, bustul sunt din gips și au fost adăugate. O parte modernă din barbă la nivelul bărbiei este din marmură.

Datare: începutul sec. II d.Hr. Felul de a reprezenta sprâncenele printr-o serie de linii și șuvițele de păr (la bărbă) separate prin linii sinuoase sunt anumite caracteristici care trimit la perioada artei între sfârșitul domniei lui Traian și prima perioadă a epocii lui Hadrian.

Tipologie: nobil dac - Pileatus